Meslek Seçim Testi


Meslek seçim envanterinin öğrenciye sunmayı hedeflediği, kişinin güçlü ve geliştirmesi gereken yanlarını öğrenerek meslek seçimi sürecini kolaylaştırmak ve kişiye hayalindeki mesleğe ulaşması için bu yolculukta eşlik etmek ve bilinçli meslek seçim sürecinde hem öğrenciye hem veliye rehberlik etmektir.

Meslek seçim testi nedir?

 

Ülkemizde çalışan nüfusun %84'ü yaptığı işten mutlu değil. %72'si işini sevmediği için değiştirmeyi düşünüyor ve sadece %16'sı işini severek yapıyor. Daha karamsar olan tabloda üniversite mezunları aradıkları işleri bulamıyor. Oranlarda yanılma payı olsa da farkın bu kadar açık olması işle ilgili mutsuzluğun en temelinde yanlış meslek seçiminden kaynaklandığını gösteriyor. 


Bir öğrencinin ilgi alanının ne olduğundan başlayan serüveni meslek seçimi ile ilgili kendini keşfetme yolculuğunda rehberlik etmek üzere 14 yaş grubundan başlayarak   uygulanan meslek seçim envanteri, kariyer rehberliği, kişinin en doğru mesleği seçmesi için uyguladığı  envanter ile fark sunarak klasik, yönlendirici ve uzun testler yerine kişiye sadece kendine en yakın ve uzak sıfatları 24 aşamada ortalamada 5 dakika içinde tamamlayacağı bir uygulama ile sen bu olmalısın başlıklı, iddialı, meslek dayatmalı testlerden farklı olarak kişinin ilgi alanlarını kendilerini niteledikleri sıfatlarla seçmelerini sağlar. 


Meslek seçim envanterinin öğrenciye sunmayı hedeflediği ise kişinin güçlü ve geliştirmesi gereken yanlarını öğrenerek meslek seçim sürecini kolaylaştırmak ve kişiye hayalindeki mesleğe ulaşması için bu yolculukta eşlik etmekle birlikte bilinçli meslek seçim sürecinde hem öğrenciye hem veliye rehberlik etmektir.

Profil analizi bireyin kendisine özgü davranışsal özelliklerini belirlemek için geliştirilmiştir.

Bu bir test değildir. Doğru veya Yanlış cevap yoktur. Cevabınız size güçlü yönleriniz ve iş ortamında başarılı olmanız için gereken girdiler hakkında bilgi verecek ve kariyer rehberi sunacaktır.  

 

1. Meslek seçim envanteri nedir?

 

14+ yaş grubu öğrencilere meslek seçimi ile ilgili kendini keşfetme yolculuğunda rehberlik eden envanterdir. Yönlendirici ve uzun testlerin aksine, kişi kendisine verilen 4 sıfattan, kendine en yakın ve en uzak olanı işaretleyerek 24 aşamada uygulamayı tamamlar. “Sen bu olmalısın” başlıklı, iddialı, meslek dayatmalı testlerden farklı olarak kişinin ilgi alanlarını, kendilerini niteledikleri sıfatlarla seçmelerini sağlar.

 

2. Meslek seçim envanteri ne değildir?

 

Bir test değildir. Doğru ve yanlış cevap yoktur. Cevabınız size güçlü yönleriniz ve iş ortamında başarılı olmanız için gereken girdiler hakkında bilgi verecek ve kariyer rehberi sunacaktır.

 

3. Meslek seçim envanteri ne sunar?

 

Kişinin güçlü ve geliştirmesi gereken yanlarını farketmesini sağlayarak, meslek seçim sürecini kolaylaştırır, kişiye hayalindeki mesleğe ulaşması için bu yolculukta ona eşlik eder, bilinçli meslek seçim sürecinde öğrenci ve velilere rehberlik eder.

 

4. Envanteri tamamladıktan sonra sonuçlarıma nasıl ulaşabilirim?

 

Envanter tamamlanınca sonuçlar deneyimli Uskariyer eğitmenlerine ulaşır ve gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra tarafınıza bildirilir.

 

5. Envanterde zaman kısıtı var mı?

 

Envanteri uygularken herhangi bir zaman kısıtı bulunmuyor. Öngörülen normal süre ortalama 5, max 8 dakikadır. Aklınıza ilk gelen cevapları hızlı bir şekilde işaretlemeniz tavsiye edilir.

 

6. Envanter sonucu ne zaman geçersiz profil verir?

 

Kişi yanıltma amaçlı doldurmuş olabilir, kendini olduğu gibi değil olmak istediği gibi görmüş olabilir, dolum hatası yapmış, konsantre olamamış ya da üzerinde çok fazla baskı/stres olabilir.

 

7. Geçersiz profil sonucu çıktığında ne yapmalı?

 

Böyle bir durumda lütfen kendinizi olduğunuz gibi düşünün, başkalarının ne dediğini düşünmeyin. Kendinize karşı dürüst olun. Size en fazla uyan ve en az uyan sıfatları işaretleyin. Aklınıza ilk gelenleri hızlı bir şekilde işaretleyin. Arka arkaya iki kez geçersiz profil alırsanız hemen üçüncü kez doldurmayın.

 

 

Örnek Sorular


Verileri cevaplardan elde edilen sonucu nasıl analiz eder?

Veriler Disc kişisel değerlendirme aracı ile analiz edilir. 


DiSC, iş verimliliğini, takım çalışmasını ve iletişimi artırmak için her yıl 1 milyondan fazla kişinin kullandığı önde gelen kişisel değerlendirme aracıdır.


DiSC profili, kişilerin davranış farklılıklarının tartışılması için önyargısız bir araçtır.


DiSC ne anlama geliyor? Harflerin anlamı nedir?

       

Hakimiyet

Kişi, sonuçlara, işin özüne, güvene ulaşmaya önem verir.

Davranışlar

- Büyük resmi görür

- Açık sözlü olabilir

- Zorlukları kabul eder

- Doğruca konuya girer

Motivasyonu

Başarı Güç

 

Etkileme

Kişi, başkalarını etkilemeye veya ikna etmeye, açık olmaya ve ilişkilere önem verir

Davranışlar

-Hevesli

-İyimser

-Ortak çalışmayı sever

-Yok sayılmaktan hoşlanmaz

Motivasyonu

Sevilmek, Tanınmak Popülarite

 

Tutarlılık Değişmezlik

Kişi, işbirliğine, samimiyete, güvenilirliğe önem verir

Davranışlar

- Acele edilmesinden hoşlanmaz

- Sakin tavır

- Sakin yaklaşım

- Destekleyici eylemler

Motivasyonu

Güvence

 

 

Dürüstlük

Kişi kalite ve doğruluğa, uzmanlığa ve yeterliliğe önem verir

Davranışlar

- Bağımsız olmaktan keyif alır

- Tarafsız düşünür

- Ayrıntılara ihtiyaç duyar

- Yanılmaktan korkar

Motivasyonu

Görev tanımı

Düzen

 


DISC mesleki seçimleri nasıl belirler?

Disc değerlendirmesi sonucunda çıkan profilinizde sadece tek bir özelliğin en yoğun olması değil her 4 harfinde de temsil ettiği özelliklerin birbirleri ile etkileşimi de değerlendirilir.

Yani bir kişinin analiz profili  ağırlıklı D özellikli çıkabileceği gibi Dİ , DC hatta DCİ de çıkabilir.

Bu veriler sonucunda olası tanımlayıcı ana meslekle ilgili özellik ve olabilecek bir çok meslek grubu çıkabilir.

Bu durumda bir örnek meslek olarak avukatlık ağırlıklı Cİ veya İC profilinden çıkacaktır.

C: kanunlar, ceza hukuku hakkında detaylı bilgi, kendileri arasındaki ilişki ve dava ile ilişkilendirilecek ve savunmanın dayandırılacağı profili barındırırken İ de bunları sunacak ve hakimi etkileyecek iletişimi kurmayı sağlar.


Sonuçlara göre hangi meslekler çıkabilir?

İDARİ KONULAR

Bireyin yetkinlikleri aşağıdaki meslek alanları ile uyuşmaktadır.

Ofis Yöneticisi· Yardımcı Yönetici· İdari İşler Yöneticisi· İnsan Kaynakları Sorumlusu· Üretim Denetçisi· Planlamacı· Muhasebeci, Kredi Kontrolörü· Araştırma ve Geliştirme· Mühendis· Proje Yöneticisi· Denetmen· Teknik Eleman· Teknik Ressam· Hizmet Satışı· Doktor· Sistem Analisti· Programcı· İstatistikçi· Güvenlik Uzmanı· Tarım ve Ormancılık Uzmanı· Bankacı·

 

ETKİLEYİCİ-KURGULAYICI-İŞ BİTİRİCİ

Bireyin yetkinlikleri aşağıdaki meslek alanları ile uyuşmaktadır.

Genel Yönetim· Pazarlama ve Satış Yönetimi· Ürün Yönetimi· Birçok konuda Yönlendirme, Yönetim, Denetim· Halkla İlişkiler Yöneticisi· Endüstri İlişkiler Müdürü· Sorun Çözücü· Satış· Bilgi Sistem Yönetimi· Tanıtım· Üretim Direktörü, Yöneticisi veya Denetleyicisi· Lojistik Yönetimi· Güvenlik ve Koruma Yöneticisi· Danışman· Serbest Meslek Sahibi· Reklam Müdürü· Konuşmacı· Borsa Uzmanı· Üst Yönetim· Genel Müdür· Tatil / Eğlence Sektörü· Banka Müdürü· Hastane Müdürü· Banka / Şube Müdürü·

 

C

ZEKA VE DUYARLILIK GEREKTİREN KONULAR

Bireyin yetkinlikleri aşağıdaki meslek alanları ile uyuşmaktadır.

Teknik / Uzmanlık Gerektiren Satış· Halkla İlişkiler· Konuşmacı· İnsan Kaynakları Uzmanı· Satın Alma· Lojistik Yönetimi· Seyahat Acentesi· Teknik Eğitmen· Öğretmen· Otelci· Yiyecek ve İçecek, Restoran Yöneticisi· Proje Mühendisi· Servis Mühendisi· Uzman Doktor· Avukat· Endüstri İlişkiler Uzmanı· Kasiyer· Resepsiyonist· Ticaret· Servis Sektörü

 

İS

REHBERLİK/DANIŞMANLIK GEREKTİREN KONULAR

Bireyin yetkinlikleri aşağıdaki meslek alanları ile uyuşmaktadır.

İnsan Kaynakları· Sosyal Hizmetler· Danışman· Eğitimci· Öğretmen· Terapist· Otelci· Restoran Sahibi· Yemek Servisleri· Tanıtım· Seyahat Acentesi· Konuşmacı· Denetimci· Hizmet Satışı· Moda ve Butik İşletmecisi· Güzellik Uzmanı· Psikolog· Asistan· Koç / Antrenör· Mesleki Sağlık Uzmanı· Tarım / Orman İşletmeciliği· İnşaat Yapımcısı

 

SCİ

DANIŞMAN REHBERLİK / ARABULUCULUK / DANIŞMANLIK

İnsan Kaynakları· Sosyal Hizmetler· Eğitim· Öğretim· Hukuki Danışmanlık / Profesyonel Hizmetler· Muhasebeci, Kredi Kontrolörü· Teknik Eğitimci· Müşteri Hizmetleri Uzmanı· Halkla İlişkiler (Yönetici, Denetleyici, Sorumlu)· İç Mimar, Grafik Sanatçısı· Otelci, Yemek Hizmetleri veya Restoran Yöneticisi· Tanıtım· Mühendis (Satış, Hizmet, Proje, Çizim, Tasarım)· Endüstri İlişkiler Sorumlusu· Hizmet Satışı· Satın Alma· Denetleyici (Mühendislik, Üretim, Muhasebe)· İdari İşler· Proje Lideri, Sistem Analisti veya Programcı·  Sağlık ve Tıbbi Hizmetleri / Araştırma· Eczacı

 

Ci

ZEKA VE DUYARLILIK GEREKTİREN KONULAR

Bireyin yetkinlikleri aşağıdaki meslek alanları ile uyuşmaktadır.

Teknik / Uzmanlık Gerektiren Satış· Halkla İlişkiler· Konuşmacı· İnsan Kaynakları Uzmanı· Satın Alma· Lojistik Yönetimi· Seyahat Acentesi· Teknik Eğitmen· Öğretmen· Otelci· Yiyecek ve İçecek, Restoran Yöneticisi· Proje Mühendisi· Servis Mühendisi· Uzman Doktor· Avukat· Endüstri İlişkiler Uzmanı· Kasiyer· Resepsiyonist· Ticaret· Emlakçı· Servis Sektörü


ANKARA Office

Tunus Caddesi 65-6 Kavaklıdere 06680 Çankaya / ANKARA

  • 0532 788 99 90
  • info@uskariyer.com

İSTANBUL Office

Barbaros Bulvarı Mutlu Apt. No:71 D:2 34022 Beşiktaş iSTANBUL

  • +90 212 340 00 40
  • info@uskariyer.com

İZMİR Office

Kıbrıs Şehitleri Caddesi No: 1 Kat: 3 Daire: 5 Alsancak İZMİR

  • +90 232 421 04 20
  • info@uskariyer.com

E Bülten

Etkinlikler ve duyurular hakkında bilgilendirilmek istiyorsanız, e-posta adresinizi bizimle paylaşabilirsiniz.